החוק בישראל מחייב הורה לדאוג לצורכי ילדיו הקטינים (מזונות). במשפחות בהן ההורים חיים בנפרד, נושאים שני ההורים במזונות ילדיהם בהתאם להסכם ביניהם או לפי הכרעת הערכאה המוסמכת. סכום מזונות יכול להיקבע בהסכמה בין ההורים ובמקרה ואין הסכמה, ניתן להגיש תביעה למזונות ילדים. חשוב לציין כי המזונות הן זכותו של הקטין וחובתו של ההורה, לכן כל הסכמה ואף כל החלטה שיפוטית בעניין זה צריכה להתחשב בטובת הילד ובצרכיו על מנת שתהא תקפה ומחייבת לכן במצב בו הסכמה או החלטה התקבלו תוך התחשבות בצרכי הילד ובטובתו בלבד, שינוי סכום המזונות (הקטנה או הגדלה של הסכום) ייעשה רק אם מדובר בשינוי נסיבות מהותי המצדיק זאת.
הדין החל בישראל בעניין מזונות קטין הוא הדין האישי (הדין של העדה הדתית). כך למשל, במקרה של הורה יהודי, חל עליו הדין העברי.
על פי הדין העברי החובה העיקרית והמרכזית לתשלום מזונות ילדים מוטלת על האב ואינה תלויה בדבר וחובת האם היא משנית בלבד. על פי הדין העברי ופסיקת בית המשפט העליון, דמי המזונות נחלקים בין ההורים באופן הבא : מגיל לידה ועד גיל 6 חובת מזונות מוחלטת על האב ללא קשר ליכולתו הכלכלית. מגיל6 ועד גיל 18, ההורים נושאים שניהם במזונות ילדיהם בהתחשב בחלוקת זמני השהייה ביניהם ופערי השכר. מעל גיל 18, בשירות חובה או בשירות לאומי תיתכן חובת תשלום מזונות מופחתת.
תשלום עבור מקום המגורים ואחזקת של הקטין נחשב לחלק מהצרכים ההכרחיים של הילד. מדורו של הקטין הוא צורך נפרד מהמזונות והוא יכול להיקבע כסכום נפרד או להתווסף לסכום המזונות הכולל. עלויות המדור כוללות בית היתר- דמי שכירות, חשמל, מים, ארנונה, ועד בית, תחזוקה וכיוצ"ב. חלקו של כל הורה בתשלום המדור נגזר ממספר הילדים הקטינים שלו, מתשלום דמי המדור בו הוא נושא למחייתו, חלוקת זמני השהיה ופערי השכר בין ההורים.
במקרה של הורה שלא חל עליו דין אישי, או שהדין האישי שחל עליו אינו מחייב אותו במזונות לילדיו, יחול החוק האזרחי: חוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות). על פי ההסדר בחוק המזונות, על שני ההורים לשאת במזונות הקטין בחלקים שווים ביניהם בהתאם ליחסיות משכורתם הפנויה.
על הסכום המשולם עבור דמי מזונות ומדור נהוג להוסיף סכום של הוצאות מיוחדות והוצאות חינוך. הוצאות אלה אינם משוערכות מראש אלא נקבעות על פי הוצאתן בפועל וכפוף להמצאת הוכחה על הוצאתן. הוצאות מיוחדות כוללות בין היתר- טיפול רפואי חרום, תרופות, משקפיים, טיפול פסיכולוגי וכיוצ"ב. הוצאות חינוך כוללות בין היתר- תשלום עבור מעון, חוגים וקייטנות. הוצאות מיוחדות בדרך כלל נחלקות בין ההורים בהתאם לפערי השכר ביניהם. בחירת בית המשפט שיידון בתיק שלכם, אזרחי או דתי, השפעה מהותית על סכום המזונות שיקבע.
כאשר ישנה משמורת משותפת בין בני הזוג, שני ההורים יתחלקו באופן שווה בחובת המזונות (כך שהחובות יקזזו אחד את השני בצורה הדדית, ולמעשה יתכן ולא ישולמו מזונות כלל). עם זאת, חשוב לדעת כי בתי הדין הרבניים אינם מחויבים באופן עקרוני בפסיקה הזאת, היות ומדובר בפסיקה של בית המשפט העליון, שהיא מערכת דינים נפרדת מזו של בתי הדין הרבניים.
כיום אין תשובת ספר לקביעת סכום המזונות, גם כאשר תנאי התא המשפחתי ידועים, לא ניתן לדעת מראש מהו הסכום המדויק שייפסק. הדבר תלוי בגורמים רבים, בעיקר אם התיק נדון ברבני או במשפחה, בגיל הילדים ובעמדתו האישית של השופט/דיין.
משרדינו מנהל תביעות למזונות ילדים במקרים רבים ומגוונים. נשמח לסייע גם לכם בייצוג בפני הערכאה המתאימה לצורך שמירה על זכויותיכם וזכויות ילדיכם.